Smetanové bábovičky se slaným karamelem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

2 ks vejce
25 ml voda
100 g cukr krupice
150 g cukr krupice
500 g mascarpone
2 lžíce hladká mouka
150 ml zakysaná smetana
120 ml smetana ke šlehání
čerstvá máta
1/4 lžičky hrubozrnná sůl
2 lžíce mandlový likér

Postup přípravy receptu

  1. Vysokotučný sýr mascarpone (či jiný) vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, mandlový likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme

  2. Krémem naplníme menší silikonové formičky (košíčky, dortíky apod.) a uložíme na plech. Takto připravené smetanové bábovičky vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme 25 - 30 minut (podle velikosti formiček). Teplé smetanové bábovičky necháme zcela vychladnout v mírně pootevřené troubě, až poté vyklopíme na servírovací talířky

  3. Během pečení si připravíme slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme veškerý cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Dáváme velký pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Poté opatrně přilijeme horkou vodu a horkou smetanu ke šlehání. Postupujeme opatrně, protože karamel začne prskat a pěnit. Plamen stáhneme na mírnou teplotu a za stálého míchání prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl

  4. Smetanové bábovičky přeléváme vlažným slaným karamelem, zdobíme snítkou máty a podáváme jako lahodný dezert s nezaměnitelnou chutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!