Vaječný chléb recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 100 ml olej sůl máslo 100 g šunka tymián 300 g hladká mouka 1 ks červená paprika 4 ks sezamové semínko 100 g tvrdý sýr 4 ks vejce natvrdo 1 balíček sušené droždí 150 ml bílé suché víno 4 ks syrová vejce usekaná pažitka
Postup Vaječný chléb
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme, promícháme se sušeným droždím, zalijeme vínem a olejem. Propracujeme a necháme asi 30 minut kynout
Mezitím si uvaříme 4 vejce natvrdo. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle a šunku nakrájíme na nudličky. Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné nudličky. Syrová vejce rozklepneme do hrnečku, osolíme a rozkvedláme
Pečící formu na chleba vymažeme máslem nebo jiným tukem. Troubu předehřejeme na 190 °C
Do těsta vmícháme rozkvedlaná vejce, šunku, sýr, semínka, papriku a bylinky. Propracujeme a řidší těsto vlijeme do formy. Nakonec vložíme uvařená vejce natvrdo. Těsto na vaječný chléb dáme do trouby a pečeme asi 60 minut do růžova. Troubu vypneme, chleba necháme ještě 10 minut dojít a vyklopíme ho na mřížku
Vaječný chléb podáváme až po úplném vychladnutí. Krájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou nebo salátem.