Pestrý čočkový salát se zálivkou recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

200 g slanina
sůl
5 šálků voda
200 g cuketa
4 šálky čočka
1,5 lžíce med
4,5 lžíce jablečný ocet
6 lžic olivový olej
5 ks kyselá okurka
200 g vařená šunka
3 ks jarní cibulka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku vypereme a na 1 - 2 hodiny namočíme do studené vody. Pak čočku slijeme, přilijeme asi 5 šálků čerstvé vody a zvolna přivedeme k varu. Čočku nesolíme a vaříme pomalu při mírné teplotě asi 15 - 20 minut doměkka. (Dbáme na to, aby se nerozvařila a zůstala akorát na skus). Uvařenou čočku slijeme a necháme okapat a vychladnout

  2. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Okapané kyselé okurky a očištěnou jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu podélně rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na menší kousky, které zprudka opečeme na malém množství oleje tak, aby byly lehce na skus. Připravíme si zálivku. Med šleháme s jablečným octem a olivovým olejem a špetkou soli, dokud nevznikne zálivka krémovité konzistence

  3. V míse zlehka promícháme okapanou čočku se šunkou, kyselými okurkami, opečenou cuketou a jarní cibulkou. Směs osolíme, opepříme a ochutíme zálivkou. Čočkový salát necháme několik hodin (nejlépe však do druhého dne) v chladu rozležet

  4. Nakonec si připravíme k podávání slaninové škvarečky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které vložíme na rozpálenou pánev a podlijeme 2 - 3 lžícemi vody. Za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Až slanina pustí tuk a škvarečky zrůžoví, scedíme je a necháme okapat

  5. Pestrý čočkový salát rozdělíme na porce, posypeme slaninovými škvarečky a podáváme s čerstvým chlebem nebo celozrnnou bagetou. Salát můžeme doplnit i vejcem vařeným natvrdo a servírovat jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!