Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 60 g máslo strouhanka 600 g brambory 50 ml mléko hladká mouka 1 svazek čerstvá petrželová nať slunečnicový olej na smažení 400 g sírovec obyčejný
Postup Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory
Postup přípravy receptu
-
Sírovec obyčejný pokrájíme na řízky o tloušťce asi 7 až 8 mm a opláchneme proudem studené vody, abychom ho zbavili případných nečistot. Potom dáme sírovec do vroucí osolené vody, ve které ho povaříme asi 10 minut. Povařené houby dáme na krátký čas (asi 1 až 2 minuty) do ledové vody - blanšírujeme, scedíme a necháme dobře odkapat od vody a vychladnout
Vychladlé řízky z hub obalíme v hladké mouce, následně ve vejcích rozšlehaných s mlékem a solí, potom obalíme ve strouhance. Obalené řízky z hub smažíme v horkém oleji z obou stran do zlato-hněda a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku
Mezitím brambory očistíme, pokrájíme na čtvrtiny a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a promícháme s čerstvým máslem a čerstvě posekanou petrželovou natí
Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory servírujeme horký s petrželovými brambory a jemným zeleným listovým salátem. Jde o velmi chutné a rychlé jídlo. Mladý sírovec obyčejný chutí připomíná řízky z kuřecích prsou
Sírovec obyčejný roste na kmenech stromů a pařezech v listnatých lesích. Jedná se o dřevokaznou houbu žluto-oranžové barvy a přirostlou ke stromu s široký půlkruhovým přehnutým kloboukem. Dužina je bílá anebo jemně krémově žlutá, za mlada šťavnatá a měkká. V dospělosti dost tuhá, křehká a drobivá. Vůni má příjemně hubovou a chuť trochu kyselou
Sírovec roste od jara do podzimu, ale nejlepší je nyní, když je ještě mladý. Velmi hojný je jeho výskyt v teplých lužních lesích, ale jinak je rozšířený téměř na celé zeměkouli. Pokud máte možnost tuto hubu koupit anebo nasbírat, vřele doporučuji vyzkoušet tento recept, určitě si výborně pochutnáte.