Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
60 g máslo
strouhanka
600 g brambory
50 ml mléko
hladká mouka
1 svazek čerstvá petrželová nať
slunečnicový olej na smažení
400 g sírovec obyčejný

Postup přípravy receptu

  1. Sírovec obyčejný pokrájíme na řízky o tloušťce asi 7 až 8 mm a opláchneme proudem studené vody, abychom ho zbavili případných nečistot. Potom dáme sírovec do vroucí osolené vody, ve které ho povaříme asi 10 minut. Povařené houby dáme na krátký čas (asi 1 až 2 minuty) do ledové vody - blanšírujeme, scedíme a necháme dobře odkapat od vody a vychladnout

  2. Vychladlé řízky z hub obalíme v hladké mouce, následně ve vejcích rozšlehaných s mlékem a solí, potom obalíme ve strouhance. Obalené řízky z hub smažíme v horkém oleji z obou stran do zlato-hněda a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku

  3. Mezitím brambory očistíme, pokrájíme na čtvrtiny a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a promícháme s čerstvým máslem a čerstvě posekanou petrželovou natí

  4. Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory servírujeme horký s petrželovými brambory a jemným zeleným listovým salátem. Jde o velmi chutné a rychlé jídlo. Mladý sírovec obyčejný chutí připomíná řízky z kuřecích prsou

  5. Sírovec obyčejný roste na kmenech stromů a pařezech v listnatých lesích. Jedná se o dřevokaznou houbu žluto-oranžové barvy a přirostlou ke stromu s široký půlkruhovým přehnutým kloboukem. Dužina je bílá anebo jemně krémově žlutá, za mlada šťavnatá a měkká. V dospělosti dost tuhá, křehká a drobivá. Vůni má příjemně hubovou a chuť trochu kyselou

  6. Sírovec roste od jara do podzimu, ale nejlepší je nyní, když je ještě mladý. Velmi hojný je jeho výskyt v teplých lužních lesích, ale jinak je rozšířený téměř na celé zeměkouli. Pokud máte možnost tuto hubu koupit anebo nasbírat, vřele doporučuji vyzkoušet tento recept, určitě si výborně pochutnáte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!