Zelenina a houby po řecku recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- petrželka 450 ml voda chléb 250 g cuketa 1 ks bobkový list 5 lžic olivový olej 2 lžíce citronová šťáva 250 g žampion špetka sušené oregano 250 g cibulka k nakládání 2 ks proužek citronové kůry 2 stroužky česnek nakrájený na tenké plátky 1/2 ks červená cibule nakrájená nadrobno 15 ks mírně rozdrcená zrnka pepře 10 ks semeno koriandru - rozdrcené
Postup Zelenina a houby po řecku
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do žáruvzdorné misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 2 minuty stát. Vodu slijeme a cibulky oloupeme
Z žampionů odstraníme třeně. Velké žampiony můžeme nakrájet na půlky nebo na čtvrtky, malé ponecháme v celku. Cukety seřízneme na obou koncích a škrabkou na zeleninu z nich částečně odstraníme slupky. Cukety pak nakrájíme na kolečka silná 5mm
Do rendlíku dáme vodu, olivový olej, citronovou šťávu i kůru, česnek, červenou cibuli, bobkový list, pepř, koriandr, oregano a necháme 15 minut povařit
Přidáme cibulky a povaříme je 5 minut, pak přidáme cukety a žampiony a směs vaříme ještě 2 minuty. Naběračkou s otvory přeneseme všechnu zeleninu a houby do zapékací misky
Tekutinu v rendlíku svaříme zhruba na 6 lžic. Nalijeme na zeleninu a houby a necháme vychladnout. Zapékací misky přikryjeme a uložíme nejméně na 12 hodin do chladničky
Zeleninu a houby upravíme na mísu, posypeme bylinkami a podáváme s chlebem.Zdroj: Slovart.cz - středomořská kuchyně.