Vdolky s marmeládou a šlehačkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 2 lžíce olej 1 lžička sůl 1 ks vejce marmeláda 0,5 l mléko šlehačka 700 g hladká mouka 30 g sušené droždí
Postup Vdolky s marmeládou a šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme droždí, na to nasypeme lžíci cukru. Přilijeme trochu vlažného mléka, tím se udělá kvásek, který necháme kynout cca 20 minut
Ke kvásku dolijeme zbytek mléka, přidáme vejce, olej a sůl. Vypracujeme hladké těsto na vdolky a necháme vykynout. Nejlepší je nechat těsto udělat v domácí pekárně. Kdo pekárnu nemá, nechá po prvním hnětení těsto odpočinout cca 15 minut a hněte znovu, pak nechá cca 50 minut kynout
Po vykynutí rozválíme těsto na výšku cca 1 cm a vykrajujeme hrdlem namočené skleničky kroužky podle toho, jak chceme vdolky velké. Vdolky necháme ještě nakynout, doprostřed vmáčkneme dolík a vkládáme smažit do rozpáleného oleje
Vdolky po vyjmutí (zhnědnutí) přemázneme marmeládou, ozdobíme šlehačkou a podáváme.