Velikonoční kynutý zajíček s kuřátky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 75 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 60 g máslo 125 ml mléko rozinky 1 balíček vanilkový cukr 400 g hrubá mouka 1 balíček sušené droždí 150 g meruňkový džem
Postup Velikonoční kynutý zajíček s kuřátky
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se špetkou soli a sušeným droždím. Přidáme cukr, mléko, změklé máslo, vejce a vanilkový cukr. Vše promísíme s moukou a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme přikryté kynout asi 30 minut
Troubu předehřejeme na 180 °C, na zajíčka odebereme asi 1/3 těsta. Na hlavičku si vytvarujeme malou kouli a taky jednu větší na tělo. Ouška, tlapky a ocásky uděláme ze zbytku těsta. Zbylé 2/3 těsta rozdělíme na 10 dílků, ze kterých budeme tvarovat kuřata, ke kterým uděláme i křidýlka
Figurky necháme ještě krátce kynout na plechu a pak pečeme asi 25 minut ve vyhřáté troubě
Velikonočního kynutého zajíčka s kuřátky potřeme ohřátým džemem a ozdobíme rozinkami a čokoládou, ale není to úplně nutné
Foto: Shutterstock.com