Vypečený velikonoční mazanec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 1 ks vejce 50 g máslo 8 lžic rum 250 ml mléko 60 g rozinky 1/2 ks citron 1 kostka droždí 3 lžíce slunečnicový olej 500 g hladká mouka mandlové lupínky 100 g třtinový cukr
Postup Vypečený velikonoční mazanec
Postup přípravy receptu
-
Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme
V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C
Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut
Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit.