Velikonoční mimina recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 špetky sůl 1 ks vejce 125 g máslo 3 lžíce rum 1 kostka droždí 2 ks žloutky 100 g cukr moučka 1 ks vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka 2 dl mléka bílá poleva strouhaný muškátový oříšek 6 ks vařené vejce rozpuštěná čokoláda citronová kůra z půlky citronu
Postup Velikonoční mimina
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto.V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový oříšek a citronovou kůru(kdo má rád její vůni, klidně může dát o něco více)
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce směsi, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek (na teplém místě asi 10-15min)
V mouce uděláme důlek, přidáme kvásek,vejce, žloutky a rum a propracujeme. Na závěr přidáme máslo. Zaděláme těsto a necháme kynout 1 hodinu.Nebojte se mastnoty těsta
Po vykynutí tvoříme pletence: ze tří válečků pleteme cop, nahoře uděláme místo pro hlavičku - vařené vejce. Těsto je dělané na 6 mimin. Uvařená vejce už nyní vmáčkneme lehce do těsta
Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C na 20 minut (i s vařeným vejcem)
Vychladlá velikonoční mimina zdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou.