Velikonoční pletenec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce máslo 3 ks žloutek 1 lžíce med 500 g hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání 1 hrst mandlové lupínky 20 g čerstvé droždí 60 g třtinový cukr
Postup Velikonoční pletenec
Postup přípravy receptu
-
Lehce ohřejeme smetanu, ve které následně rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat
Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo. Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě
Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Z každé části vytvoříme postupně 3 polodlouhé prameny, poté až prameny dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop
Upletený velikonoční cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky
Velikonoční pletenec pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí
Pokud nám velmi rychle po začátku pečení zlátne těsto, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Pletenec po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu
Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla.