Velikonoční pletenec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce máslo
3 ks žloutek
1 lžíce med
500 g hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
1 hrst mandlové lupínky
20 g čerstvé droždí
60 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Lehce ohřejeme smetanu, ve které následně rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat

  2. Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo. Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě

  3. Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Z každé části vytvoříme postupně 3 polodlouhé prameny, poté až prameny dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop

  4. Upletený velikonoční cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky

  5. Velikonoční pletenec pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí

  6. Pokud nám velmi rychle po začátku pečení zlátne těsto, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Pletenec po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu

  7. Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!