Velikonoční sušenky ve tvaru oveček recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 140 g máslo 1 lžíce rum kakao 2 ks žloutek 210 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 70 g mletý cukr 1 lžička přírodní vanilkový extrakt
Postup Velikonoční sušenky ve tvaru oveček
Postup přípravy receptu
-
Do větší misky odvážíme mouku, cukr, přidáme rum, citronovou kůru, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, které jsme nakrájeli na kostky
Konečky prstů začneme spojovat suroviny takovým způsobem, jako bychom tvořili drobenku, následně rychle spojíme v těsto. Na vál či kuchyňské prkénko si vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny se tak správně propojí a sušenky budou úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc
Po odpočinutí těsta v lednici jej necháme pár minut na vále. Odkrojíme si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválíme, posypeme kakaem holandského typu, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo na hnědo. Ze světlé části těsta tvoříme malé kulíčky (cca 1 cm v průměru) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky. Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě
Velikonoční sušenky ve tvaru oveček poté pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme je z trouby
Vychladlé velikonoční sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici. Podáváme například kávě či čaji.