Výborná vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 200 g máslo 3 ks žloutek 300 ml mléko 1 hrst rozinky 1 kostka droždí 160 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 450 g hladká mouka 300 g hrubá mouka 1 hrst vlašské ořechy
Postup Výborná vánočka
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme a nasypeme do malé části mléka, přidáme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a rozmícháme, necháme na teplém místě vzejít do kvásku
Máslo utřeme se žloutky a se zbylým cukrem i vanilkovým cukrem. Nalijeme ke kvásku a vmícháme zbylou prosátou moukou a špetkou soli. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí těsto třikrát prohněteme
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí a vyválíme úzké dlouhé válečky. Z nich pleteme vánočku tak, jak to umíme. Nejlépe jako první cop ze 4 dílů a jeho střed položíme cop ze 3 dílů. A úplně nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce spojíme. Jednotlivé díly ještě před složením poklademe rozinkami a ořechy. Do vánočky zapíchneme asi 4 špejle, aby se v troubě nerozjela a ještě ji poklademe zbylými ořechy a rozinkami
Vánočku necháme na plechu ještě asi půl hodiny vykynout. Potom ji potřeme vejcem, dáme do vyhřáté trouby na pečící papír a pečeme na 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut
Výbornou vánočku necháme vychladnout a můžeme podávat.