Výborná svíčková na smetaně s brusinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžičky cukr
50 g slanina
3 lžíce olej
2 špetky sůl
3 dl vývar
1 ks cibule
3 dl smetana
2 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
3 kuličky pepř
3 lžíce hladká mouka
3 lžičky citronová šťáva
1 kg hovězí svíčková
1 konzerva brusinkový kompot
300 g kořenová zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny a zprudka po všech stranách opečeme. Poté vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše osmahneme. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem

  2. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru. Nakonec zjemníme smetanou.Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a necháme ještě chvíli povařit

  3. Omáčku poté prolisujeme přes cedník, přelijeme přes maso a ještě prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat

  4. Svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkami na citronovém terčíku, zdobeném šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!