Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 100 g sýr feta 100 ml bílé víno 1 l kuřecí vývar 2 ks jarní cibulka mletý černý pepř 2 hrnky rýže arborio 2 lžíce extra panenský olivový olej 6 ks zelené papriky 150 g sýr čedar 1 plechovka lahůdková kukuřice Znojmia
Postup Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem
Postup přípravy receptu
-
Vývar zahřejeme na plotýnce. Nevaříme ho, jen udržujeme teplý. Na vedlejší plotýnce rozehřejeme olivový olej a zvolna na něm opečeme cibulku nakrájenou na kostičky
Opékáme zhruba 8 - 10 minut a pak přidáme nasekaný česnek. Ten už opečeme jen krátce, stačí minutu, dvě. Přisypeme propláchnutou rýži a za stálého míchání krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem. Necháme ho téměř vyvařit a přitom špachtlí pečlivě oškrabujeme ode dna. Zalijeme dvěma naběračkami teplého vývaru a necháme zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí (vyvaří se a vsákne do rýže)
Potom podlijeme další naběračkou. Nezapomínejme pravidelně míchat. Vždycky, než přidáme další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže. Zhruba po 20 - 30 minutách vaření bychom měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente
S posledním podlitím přidáme scezenou kukuřici Znojmia a zamícháme nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidáme sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavíme z plotny
Dáme si předehřát troubu na 200 °C a připravíme papriky na pečení. Každou papriku omyjeme, odkrojíme vršek a zbavíme semínek. Naplníme hotovým rizotem a vložíme do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypeme nadrobenou fetou a dáme na 15 minut zapéct
Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem podáváme jako hlavní chod
Až začnou mít krásné černé puchýře, pevně je uzavřeme do mikrotenového sáčku a necháme zapařit. Půjdou snadněji oloupat. A pokud čas nemáme, vynecháme papriky úplně a užijeme si rizoto samotné. Je vynikající
Italské rizoto nemá s tím českým společného skoro nic. Potřebujeme speciální typ rýže určený výhradně na přípravu rizota. Je krémovité, čehož se dosáhne postupným přidáváním vývaru. Stejně jako pasta se vaří, aby bylo al dente, tedy že rýže má přesně tu mírně tvrdou konzistenci těsně předtím, než začne měknout a být rozvařená.