Zapékané zeleninovo-sýrové brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 800 g brambory 2 ks cibule 200 g ementál 1 lžíce olivový olej 1 kelímek smetana na vaření čerstvě mletý pepř 4 ks bílá paprika čerstvá pažitka
Postup Zapékané zeleninovo-sýrové brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory důkladně očistíme pod tekoucí vodou, můžeme si pomoci kartáčkem. Poté brambory ve slupce uvaříme doměkka, vodu osolíme. Scezené brambory necháme vychladnout a pak je pomocí příborového nože oloupeme
Během vaření brambor si připravíme ostatní zeleninu, sýr a směs k zalití. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné měsíčky, papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, společně osmahneme na olivovém oleji. Sýr na hrubém struhadle nastrouháme. Vejce rozklepneme do misky, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou pažitku a pořádně rozšleháme
Dno zapékací misky trošku vymažeme olejem a 2/4 brambor pomocí kolečka promačkáme do zapékací mísy. Dáme vrstvu sýra, vrstvu zeleniny a znovu brambory, znovu zeleninu, sýr a nakonec brambory. Celý obsah pekáčku zalijeme vajíčkovou směsí
Troubu rozehřejeme na 200 °C, vložíme pekáček s brambory a necháme v troubě zapékat asi 35 - 45 minut podle typu trouby. Po upečení by měl být povrch zapečených brambor zlatavý
Zapékané zeleninovo-sýrové brambory rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Můžeme přikusovat sterilovanou okurku.