Acma - turecké sladké pečivo recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,25 lžiček sůl 1 ks vejce 1 ks žloutek 1 lžíce mléko 150 ml mléko 42 g droždí 4 lžíce cukr krystal 50 ml slunečnicový olej 50 ml slunečnicový olej 1 balení vanilkový cukr 2 lžičky kypřící prášek do pečiva 1 lžíce celý mák 500 g hladká mouka extra speciál 00 1 lžička cukr krystal na posypání droždí 150 ml domácí bílý hustý neochucený jogurt
Postup Acma - turecké sladké pečivo
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut
K vykynutému kvásku přidáme 150 ml bílého hustého neochuceného domácího jogurtu, můžeme použít jogurt řeckého typu, 50 ml slunečnicového oleje, 1 celé vejce a vymícháme řidší hladké měkké těsto. Kdyby těsto velmi lepilo, přidáme trochu mouky
Na desku rozetřeme jemnou vrstvu oleje a stejně na ruce. Těsto rukama z mísy vybereme a pootáčíme ho v oleji na desce. Mísu také jemně potřeme olejem, vrátíme těsto do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Desku znovu potřeme olejem, pomocí stěrky vykynuté těsto z mísy dáme na desku a stěrkou rozdělíme těsto na dvě poloviny. Dále stěrkou každou polovinu rozdělíme asi na 70 g části. S těstem se výborně pracuje. Z těsta bude mít 14 kusů. Každou část zakulatíme na bochníček a poskládáme na olejem natřenou desku
Z každého bochníčku naolejovanými dlaněmi rozválíme delší váleček, uchopíme do rukou oba konce a váleček vícekrát v protisměru spirálovitě zatočíme a stočíme do šneka. Jeden konec založíme na spodek a druhý konec provlečeme ve středu zespodu směrem nahoru a máme požadovaný tvar pečiva
Vytvořené šneky uložíme dále od sebe na plech s teflonovou fólií, necháme 15 minut přikryté vzdušnou utěrkou na teple ještě vykynout. Když šneci vykynou, potřeme je vaječným žloutkem rozšlehaným s polévkovou lžící studeného mléka a posypeme celým mákem nebo sezamem
Turecké pečivo vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev. Na spodek trouby vložíme hrneček s vroucí vodou a pečeme 25 až 30 minut, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu na povrchu. Upečené pečivo vybereme a necháme vychladnout na mřížce
Acma je velmi oblíbené turecké sladké pečivo, známé i ve světě. Nejčastěji mívá tvar šneků, věnečků nebo našich žemlí. Acma bývá různě posypaná, nejčastěji mákem nebo sezamem. Pečivo má příjemnou nepřeslazenou chuť
Díky jogurtu, oleji, prášku do pečiva a dvojnásobné dávce droždí než je obvyklé na toto množství mouky je acma velmi jemná. Pečivo je krásně nadýchané a úžasně lehké jako pírko. Toto pečivo je známé nejen na sladko, ale i na slano, nejčastěji se plní mletým masem, špenátem, sýrem feta a podobně
U nás byla Acma na sladkou snídani, jen se tak po ní zaprášilo. Jeden kus jsem uchránila a měla jsem ho druhý den ke kávě a mohu konstatovat, že i druhý den bylo měkké a vláčné.