Adventní perníkový věnec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
1 ks vejce
4 ks vejce
vejce
50 g máslo
1 lžíce kakao
100 g med
150 g cukr moučka
250 g cukr moučka
1 lžička soda
1 lžička citronová šťáva
650 g celozrnná pšeničná mouka
0,5 balíčků perníkové koření
Postup Adventní perníkový věnec
Postup přípravy receptu
-
Smícháme vejce, med, rozpuštěné máslo, cukr, perníkové koření, sodu, kakao a nakonec mouku. Zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odležet tak 1 hodinu
Těsto si rozválíme na plát, podle hrnce si vykrojíme kulatý tvar věnce a prostředek vykrojíme třeba miskou, aby prostředek měl také kulatý tvar
Ze zbytku těsta si vykrajujeme například hvězdičky, do kterých po upečení ihned zapíchneme svíčku, kterou budeme chtít mít na věnci a necháme to i se svíčkou vychladnout. Pokud to neuděláte hned po vyjmutí z trouby, pak se to bude lámat
Perníkový věnec pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 15 minut. Po vychladnutí pomažeme rozšlehaným vejcem spolu s vodou
Upečený adventní věnec zdobíme bílkovou polevou z 1 bílku, cukru moučka a citronové šťávy. Polevu šleháme ručně asi 20 minut. Poleva dobře drží a výborně se s ní pracuje
Adventní perníkový věnec krásně ozdobí sváteční stůl.