Adventní kynutý věnec recept
Apetit Recepty undefinedSuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 2 ks žloutek 1 ks bílek 1 kostka droždí 60 g cukr krupice 750 g hladká mouka 350 ml vlažná voda
Postup Adventní kynutý věnec
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek z vlažné vody, droždí a lžičky cukru. Přidáme cukr, žloutky a zaděláme do hladkého těsta
Na teplé místě necháme vykynout. Vykynuté těsto propracujeme ještě jednou a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu odkrojíme malý kousek a tyto odřezky spojíme a vyválíme na tenkou placku. Z té vykrajujeme vánoční tvary, potřeme rozšlehaným vejcem, zdobíme kořením podle fantazie, klademe na plech vyložený pečícím papírem a asi 10 až 15 minut pečeme při 180°C
Ze třech dílů vyválíme tenké provázky, spleteme klasický cop a na plech stočíme do věnce. Konce dobře přimáčkneme. Potřeme také rozšlehaným vejcem a do kříže vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček, které zatížíme kamínky nebo luštěninami. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně půl hodiny
Na vychladlý věnec lepíme bílkem upečené vánoční tvary, dozdobíme mašličkami, vložíme svíčky a můžeme dávat na stůl.