Bagel recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička slad
těsto
1 lžička cukr
6 g sůl
1 ks vejce
25 g máslo
15 g droždí
200 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
50 ml vlažná voda
225 ml plnotučné mléko
1 lžička pšeniční slad
podle potřeby
1 l voda
na ozdobu
fenykl
mák
sezamové semínko
na potření
olivový olej
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Mouky prosejeme do mísy. Do středu mouky nalijeme vlažné mléko promíchané s cukrem a droždím a sladem. Přidáme vejce pokojové teploty a vlažnou vodu promíchanou se solí.

  2. Vše promícháme do hladkého těsta. Přidáme kostičky nakrájeného změklého másla. Alespoň 10 minut ještě jednou promícháme. Z těsta vytvoříme kouli, kterou uložíme do slunečnicovým olejem vytřené mísy. Těstový bochníček potřeme olivovým olejem, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobení těsta.

  3. Vykynuté těsto ještě jednou velmi rychle prohněteme a rozdělíme na 12 malých bochníčků. V každém bochníčku zevnitř vytvoříme prsty otvůrek a necháme ještě jednou 30 - 40 minut kynout na plechu, který jsme předem vyložili pečicím papírem nakrájeným na čtverečky. Každý bagel musí být na svém čtverečku. Necháme kynout při teplotě 30 °C.

  4. Dáme vařit vodu a jakmile vře přidáme lžíci pšeničného sladu. Každý bagel i s pečicím papírem vhodíme do připravené vařicí vody se sladem. Papír se automaticky odlepí a vyjmeme ho kuchyňskou pinzetou.

  5. Bagely smažíme z obou stran asi 10 minut dozlatova a ihned ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Smažené bagely posypeme oblíbenými semínky a dáme do vyhřáté trouby na 220 °C asi na 20 minut. Během prvních 5 minut bychom měli bagely postříkat vodou, ale není nutné. Dozlatova upečené bagely necháme na mřížce vychladnout.

  6. Vychlazené bagely rozkrojíme a můžeme obložit šunkou, salámem se salátem a podobně. Bagely jsou výborné i bez náplně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!