Bagel recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička slad těsto 1 lžička cukr 6 g sůl 1 ks vejce 25 g máslo 15 g droždí 200 g hladká mouka 250 g polohrubá mouka 50 ml vlažná voda 225 ml plnotučné mléko 1 lžička pšeniční slad podle potřeby 1 l voda na ozdobu fenykl mák sezamové semínko na potření olivový olej slunečnicový olej
Postup Bagel recept
Postup přípravy receptu
-
Mouky prosejeme do mísy. Do středu mouky nalijeme vlažné mléko promíchané s cukrem a droždím a sladem. Přidáme vejce pokojové teploty a vlažnou vodu promíchanou se solí.
Vše promícháme do hladkého těsta. Přidáme kostičky nakrájeného změklého másla. Alespoň 10 minut ještě jednou promícháme. Z těsta vytvoříme kouli, kterou uložíme do slunečnicovým olejem vytřené mísy. Těstový bochníček potřeme olivovým olejem, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobení těsta.
Vykynuté těsto ještě jednou velmi rychle prohněteme a rozdělíme na 12 malých bochníčků. V každém bochníčku zevnitř vytvoříme prsty otvůrek a necháme ještě jednou 30 - 40 minut kynout na plechu, který jsme předem vyložili pečicím papírem nakrájeným na čtverečky. Každý bagel musí být na svém čtverečku. Necháme kynout při teplotě 30 °C.
Dáme vařit vodu a jakmile vře přidáme lžíci pšeničného sladu. Každý bagel i s pečicím papírem vhodíme do připravené vařicí vody se sladem. Papír se automaticky odlepí a vyjmeme ho kuchyňskou pinzetou.
Bagely smažíme z obou stran asi 10 minut dozlatova a ihned ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Smažené bagely posypeme oblíbenými semínky a dáme do vyhřáté trouby na 220 °C asi na 20 minut. Během prvních 5 minut bychom měli bagely postříkat vodou, ale není nutné. Dozlatova upečené bagely necháme na mřížce vychladnout.
Vychlazené bagely rozkrojíme a můžeme obložit šunkou, salámem se salátem a podobně. Bagely jsou výborné i bez náplně.