Betyárová zbojnická hrachovka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 10 dkg slanina sůl 2 dl šlehačka pepř 1 lžíce hladká mouka 2 lžičky červená paprika 1 ks červená cibule 1 ks paprika bílá 1 ks petržel i s natí 50 dkg zelený hrášek i s lusky 2 ks bílá řepa,nebo celer 1 ks rajče větší 2 ks debrecínsk8 klobása
Postup Betyárová zbojnická hrachovka
Postup přípravy receptu
-
Rajčata ponoříme na chvilku do horké vody a tím si usnadníme jejich oloupání. Odstraníme semena. Veškerou zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení, doporučuji velikost 1,5 x 1,5 cm
Slaninu pečeme do chvíle, než pustí tuk. Poté ji vyjmeme a do tuku přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehce podlijeme a krátce podusíme pod pokličkou. Přilijeme cca 1 litr vody. Okořeníme. Šlehačku s moukou a paprikou vymícháme do hladka, a s lžíci vývaru (masoxu) ji zjemníme. Zvlášť polo uvařený hrášek scedíme a přidáme do polévky spolu s předem připravenou směsí šlehačky,mouky a papriky. Přivedeme polévku do varu. Na závěr přidáme klobásky nebo párky. Vaříme ještě chvíli do zahuštění polévky
Polévku na talíři ozdobíme velkými lístky petrželky. Jako příloha se podává bílý chléb.