Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 5 ks vejce 1 ks žloutek 1/2 l mléko 250 ml voda 120 g cukr moučka 200 g Hera 70 g Hera Hera 4 g kypřicí prášek 1,5 balíček vanilkový pudinkový prášek 150 g bezlepková mouka Jizerka
Postup Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta
Postup přípravy receptu
-
Do menšího kastrůlku dáme vodu a máslo (Heru), přivedeme k varu a vsypeme mouku. Po vsypání odtáhneme kastrůlek z plamene a za stálého míchání vytvoříme hladké těsto. Nesmí se udělat chuchvalce mouky. Když je těsto hladké, pánev přistavíme na plamen a mouku ještě za stálého míchání propaříme. Propařené těsto by se nemělo lepit ani na dno nádoby, ani na vařečku, mělo by se lesknout
Těsto vyklopíme do větší misky a hněteme ručním mixérem s hnětacími metlami při nejvyšší rychlosti. Postupně zahněteme všechna vejce. Těsto má být lesklé a zůstává viset na lžíci. Do vychladlého těsta vmícháme prášek do pečiva. Těsto dáme do sáčku se zdobítkem a na vymaštěný plech stříkáme věnečky. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C asi 20 - 25 minut. Během první 15 minut troubu neotvíráme, věnečky jinak spadnou. Ihned po upečení všechny věnečky ostrým nožem rozkrojíme (jinak budou pokleslé a sražené). Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a můžeme pocákat polevou nebo posypat cukrem
Krém připravíme následovně: Máslo (může být rozehřáté z mikrovlnky) třeme s práškovým cukrem a žloutkem. Pudink uvaříme v mléce a za stálého míchání vychladíme. Pak postupně vmícháme do máslového krému. Teplota obou musí být stejná, aby se krém nesrážel. Pokud se srazí, můžeme jej mírně nahřát a znovu utřít
Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta uchováváme v chladu. Podáváme při nejrůznějších příležitostech.