Bílý chřest se sýrovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl sůl 3 lžíce máslo 1/4 ks citron 100 g ementál 100 g niva 4 špetky cukr krupice mletý pepř 2 lžíce hladká mouka 4 dl smetana na vaření čerstvé bylinky 400 - 500 g bílý chřest
Postup Bílý chřest se sýrovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme a odlomíme zhruba 1/3 jeho délky - spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch
Očištěné stonky chřestu dáme do vroucí vody, do které jsme nasypali sůl, cukr a přidali kousek citronu. Za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijeme chřest rozpuštěným máslem
Mezitím si nastrouháme sýry. V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme smetanou. Přidáme sýry a vaříme asi 15 minut za stálého šlehání dohladka. Omáčku dochutíme solí a pepřem
Sýrovou omáčkou na talíři přeléváme kousky uvařeného chřestu. Bílý chřest se sýrovou omáčkou podáváme jako hlavní chod. Dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami.