Bramborový závin se špenátem a vinnou klobásou recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek olej sůl 2 ks vejce 1 ks vejce máslo 2 lžíce solamyl 400 g vinná klobása 3 lžíce zakysaná smetana 150 g hrubá mouka 300 g listový špenát mletý černý pepř 700 g brambory vařené ve slupce 100 g dětská krupička
Postup Bramborový závin se špenátem a vinnou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme bramborové těsto. Ve slupce uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme do mísy. Přidáme mouku, krupici, špetku soli, solamyl a vejce a vypracujeme hladké těsto
Připravíme si náplň. Vinnou klobásu rozdělíme na válečky a na oleji ze všech stran opečeme. Klobásy necháme na ubrousku okapat a vychladnout. Listový špenát očistíme, nakrájíme na kousky a na másle necháme zavadnout. Pak špenát ochutíme, solí, pepřem a prolisovaným česnekem, krátce podusíme, vmícháme zakysanou smetanu a necháme vychladnout
Bramborové těsto rozdělíme na dva díly a na potravinové folii (každý kus zvlášť) rozválíme na plát silný asi 1 cm. Pak těsto poklademe špenátem a opečenou vinnou klobásou a pomocí folie vytvoříme záviny, které důkladně uzavřeme. Vzniklé šišky vaříme pozvolna v osolené vodě asi 15 minut
Uvařené záviny přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlenaným vejcem, osolíme a v předehřáté troubě při 200 °C pečeme dozlatova
Bramborový závin se špenátem a vinnou klobásou nakrájíme na platky, rozdělíme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a ihned servírujeme. Pokrm podáváme jako teplý předkrm třeba s rajčatovým salátem.