Brdské perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 ks vejce bílek 100 g med 200 g cukr moučka cukr moučka 650 g hladká mouka citronová šťáva 1 lžička jedlá soda 1 lžička perníkové koření
Postup Brdské perníčky
Postup přípravy receptu
-
Med rozpustíme s máslem (nesmí se vařit, jen prohřát) a mícháním spojíme. V míse utřeme vejce a cukr, přidáme rozpuštěné suroviny, koření, jedlou sodu a mouku. Těsto necháme odležet v lednici minimálně 1/2 hodinu. Lépe se s ním potom pracuje, ale jde to i bez odležení
Těsto vyválíme na plát (ne úplně tenký) a z vyváleného plátu vykrajujeme různé tvary, které pomažeme rozšlehaným vejcem. Perníčky pečeme v předehřáté troubě při 150 °C. Perníčky v troubě vyskočí do výšky
Brdské perníčky zdobíme bílkovou polevou (prosátý cukr moučka, bílek, citron), kterou lze i obarvit potravinářským barvivem. O Velikonocích dávám červené barvivo do vejce na potírání a zdobím bíle
Brdské perníčky jsou ihned měkké a musí být skladovány zavřené. Pokud je necháme dlouho na vzduchu, tak za 1,5 dne ztvrdnou. Perníčky mám v plastové misce s víkem, vyndavám jen k jídlu a ještě nám na stole nikdy neztvrdly.