Závitky z hejka s bylinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl vývar 3 lžíce máslo 50 g celer 1,5 dl voda 50 g mrkev olivový olej 1/2 lžičky hladká mouka mletý bílý pepř citronová šťáva 1/2 dl suché bílé víno 1 lžíce jemně usekaná petrželka 1 lžíce usekaná pažitka 1 lžička čerstvý nastrouhaný zázvor 400 g mražený hejk
Postup Závitky z hejka s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Porce hejka osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a olejem. Mrkev, celer a čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Do vody vmícháme hladkou mouku. Petrželku a pažitku nakrájíme na jemno
Na lžíci másla orestujeme nastrouhanou zeleninu a zázvor. Potom ji zalijeme vínem a 1 minutu podusíme. Přidáme vodu s rozmíchanou moukou a vaříme za stálého míchání asi 6 minut. Odstavíme z tepla
Rybu osušíme a z jedné strany posypeme petrželkou a pažitkou. Rolujeme do závitků a spojíme párátky
V kastrole rozpustíme 2 lžíce másla, na kterém lehce závitky opečeme. To trvá asi 1 minutu. Potom je "postavíme", podlijeme trochou vývaru, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme asi 10 minut
Měkké závitky přendáme na talíře a uchováme v teple. Do vzniklé šťávy vmícháme připravenou zahuštěnou zeleninu. Prohřejeme a omáčkou jednotlivé porce přelijeme
Závitky z hejka podáváme jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory
Závitky z hejka s bylinkami se však hodí jako teplý předkrm při slavnostních příležitostech. V tom případě podáváme porce menší a jako přílohu volíme bílé křupavé pečivo nebo toasty.