Závitky z hejka s bylinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
vývar
3 lžíce máslo
50 g celer
1,5 dl voda
50 g mrkev
olivový olej
1/2 lžičky hladká mouka
mletý bílý pepř
citronová šťáva
1/2 dl suché bílé víno
1 lžíce jemně usekaná petrželka
1 lžíce usekaná pažitka
1 lžička čerstvý nastrouhaný zázvor
400 g mražený hejk

Postup přípravy receptu

  1. Porce hejka osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a olejem. Mrkev, celer a čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Do vody vmícháme hladkou mouku. Petrželku a pažitku nakrájíme na jemno

  2. Na lžíci másla orestujeme nastrouhanou zeleninu a zázvor. Potom ji zalijeme vínem a 1 minutu podusíme. Přidáme vodu s rozmíchanou moukou a vaříme za stálého míchání asi 6 minut. Odstavíme z tepla

  3. Rybu osušíme a z jedné strany posypeme petrželkou a pažitkou. Rolujeme do závitků a spojíme párátky

  4. V kastrole rozpustíme 2 lžíce másla, na kterém lehce závitky opečeme. To trvá asi 1 minutu. Potom je "postavíme", podlijeme trochou vývaru, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme asi 10 minut

  5. Měkké závitky přendáme na talíře a uchováme v teple. Do vzniklé šťávy vmícháme připravenou zahuštěnou zeleninu. Prohřejeme a omáčkou jednotlivé porce přelijeme

  6. Závitky z hejka podáváme jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory

  7. Závitky z hejka s bylinkami se však hodí jako teplý předkrm při slavnostních příležitostech. V tom případě podáváme porce menší a jako přílohu volíme bílé křupavé pečivo nebo toasty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!