Zelné závitky v páře recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1/2 lžíce česnek olej sůl 1 ks vejce 1 ks cibule 1/2 ks cibule 1 ks citron 1/2 šálku rýže 2 hlávky zelí pepř 500 g mleté hovězí maso citronová šťáva 2 konzervy nakládaná rajčata 1/2 lžíce mletá sladká paprika 2 lžíce třtinový cukr
Postup Zelné závitky v páře
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvaříme rýži, z citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Mleté maso, vařenou rýži a všechny ostatní suroviny kromě zelí smícháme ve větší míse. Směs uložíme do chladničky
Z hlávek zelí odstraníme velké vnější listy. Opatrně oddělíme asi 15 větších listů a krátce je povaříme. Doprostřed každého zelného listu vložíme lžíci připravené náplně, okraje přeložíme dovnitř a závitky pevně svineme. Naskládáme je do pařáku a vaříme v páře 20 - 25 minut
Pro přípravu rajčatové omáčky nejprve osmahneme na oleji nasekanou cibuli, poté přidáme ostatní suroviny a směs necháme dusit na mírném plameni 15 - 20 minut. Poté ji necháme asi 5 minut zchladnout. Omáčku rozmixujeme a poté ji ještě propasírujeme přes jemné síto. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou
Zelné závitky vyskládáme do ohnivzdorného pekáčku a zalijeme je rajčatovou omáčkou. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 15 - 20 minut. Zelné závitky v páře podáváme horké!