Hovězí jazyk s hráškovo-cuketovým pyré recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl máslo 50 - 100 ml smetana 1 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 1 ks velká cibule hladká mouka citronová šťáva 300 g mražený hrášek 2 - 3 lístky čerstvá bazalka 1 ks malá cuketa mletý černý pepř 10 kuliček celý černý pepř 800 g uzený hovězí jazyk
Postup Hovězí jazyk s hráškovo-cuketovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka. Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Nyní jazyk sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout a pak je obalíme v hladké mouce
Mezitím si připravíme hráškovo-cuketové pyré. Cuketu oloupeme nakrájíme na kostičky a zakapeme citronem. Hrášek a cuketu vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou asi10 minut povaříme doměkka a slijeme. Slitý vývar nevyléváme. Hrášek s cuketou zalijeme smetanou, dochutíme citronem, přidáme lístky bazalky a rozmixujeme dohladka
Obalené plátky jazyka z obou stran osmažíme na oleji s máslem, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce podusíme. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme
Hovězí uzený jazyk rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s hráčkovo-cuketovým pyré. Jako přílohu zvolíme opečené nebo vařené brambory.