Hovězí jazyk s hráškovo-cuketovým pyré recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
máslo
50 - 100 ml smetana
1 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
1 ks velká cibule
hladká mouka
citronová šťáva
300 g mražený hrášek
2 - 3 lístky čerstvá bazalka
1 ks malá cuketa
mletý černý pepř
10 kuliček celý černý pepř
800 g uzený hovězí jazyk

Postup přípravy receptu

  1. Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka. Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Nyní jazyk sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout a pak je obalíme v hladké mouce

  2. Mezitím si připravíme hráškovo-cuketové pyré. Cuketu oloupeme nakrájíme na kostičky a zakapeme citronem. Hrášek a cuketu vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou asi10 minut povaříme doměkka a slijeme. Slitý vývar nevyléváme. Hrášek s cuketou zalijeme smetanou, dochutíme citronem, přidáme lístky bazalky a rozmixujeme dohladka

  3. Obalené plátky jazyka z obou stran osmažíme na oleji s máslem, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce podusíme. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme

  4. Hovězí uzený jazyk rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s hráčkovo-cuketovým pyré. Jako přílohu zvolíme opečené nebo vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!