Teplý čočkový salát recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce máslo 1 ks paprika 1 ks cibule 1 svazek ředkvičky limetka 2 lžíce med pepř olivový olej 1 hrst petrželová nať 15 ks růžičková kapusta 150 g čerstvý sýr 150 g černá čočka 1 ks batát
Postup Teplý čočkový salát
Postup přípravy receptu
-
Propláchnutou černou čočku vložíme do hrnce, zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme (v průběhu lehce osolíme a zamícháme) cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu
Mezitím si připravíme zeleninu (výběr zeleniny lze i obměňovat dle sezónnosti). Batát, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek necháme ve slupce, jen seřízneme vršek. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, česnek dáme řeznou stranou dolů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, cca 20 minut
Růžičkám kapusty odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme. Rozehřejeme si pánev, rozpustíme dvě lžíce přepuštěného másla (případně klasické máslo se lžící oleje), naskládáme kapustičky řeznou stranou směrem dolů a ztlumíme plamen zhruba na polovinu. Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova. Až je, kapustičky obrátíme na vypouklou stranu, tedy tzv. "na zádíčka". Osolíme, opepříme, pokapeme lžící medu a dílkem limety či citronu. Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít
Mezitím si nakrájíme čerstvou petrželku a ředkvičky
Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, smícháme s čerstvým sýrem (případně zakysanou smetanou či tvarohem), částí nasekané petrželky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci medu a zakápneme limetkou. Ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady
Dozdobíme dipem z čerstvého sýra s pečeným česnekem a nasekanou petrželkou a servírujeme.