Briošky - francouzské pečivo ke snídani recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 lžic cukr
0 lžiček sůl
3 vejce
10 g kvasnice
250 g hladká mouka
žloutek na potření
150 g změklé máslo

Postup přípravy receptu

  1. 35 ml vlažné vody smícháme s cukrem a rozdrolenými kvasnicemi. Vmícháme trochu mouky, kvásek vzejde asi po 15 min.

  2. Vejce, sůl a zbývající mouku přidáme k vzešlému kvásku. Hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na okraj mísy. Přidáváme postupně máslo, těsto hněteme, až se začne lesknout. Přikryté necháme 2 hod. v chladu.

  3. Těsto znovu prohněteme, přes noc necháme přikryté v chladničce. Ráno krátce prohněteme, odvážíme kousky po 35 g a zformujeme koule.

  4. Vytočíme vždy jednu hlavičku, zatlačíme do spodní části a usadíme do brioškové formy (průměr 7 cm). Necháme briošky kynout při pokojové teplotě 1 1/2 hod., až se zvětší na dvojnásobný objem.

  5. Briošky potřeme rozkvedlaným žloutkem, pečeme 12 min. a jíme nejlépe čerstvé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!