Briošky - makovky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 g cukr
1 lžička sůl
2 ks vejce
60 g máslo
560 ml mléko
900 g hladká mouka
7 g sušené droždí
na potření
1 lžička cukr
1 ks vejce
1 lžička voda
na ozdobu
1 hrst mák

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky nasypeme droždí, cukr, sůl a zamícháme. Přidáme vejce, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme těsto moukou a necháme 2 hodiny v teple kynout.

  2. Z nakynutého těsta ukrajujeme kousky a dáváme je na pomoučněný vál. Každý kousek vyválíme a stočíme jako na šneky a vnější konec založíme pod prostředek.

  3. Briošky položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Vejce rozšleháme s vodou a cukrem a briošky jím potřeme. Nakonec je posypeme mákem.

  4. Brišoky - makovky pečeme 15 - 20 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.

  5. Briošky - makovky podáváme jako chutné sladké pečivo na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!