Brynzové pirohy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na ozdobu 200 g slanina těsto 3 špetky sůl 2 ks vejce 400 g polohrubá mouka 1 dl voda (mléko) nádivka 0.5 kostky máslo 5 ks brambory 3 dl mléko 1 ks cibule 5 špetek kopr 250 g brynza
Postup Brynzové pirohy recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. V osolené vodě je uvaříme doměkka. Scedíme je. Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno.
Do brambor přidáme máslo, mléko, cibuli, kopr a brynzu a vytvoříme ze všeho kaši.
Z vajec, mouky, soli a vody vypracujeme těsto. Vyválíme z něj plát/plátky o tloušťce asi 5 mm a vykrajujeme z něj kolečka. Měly by mít průměr asi 10 - 15 cm.
Kolečka plníme připravenou náplní. Do středu dáme kávovou lžičkou náplň, kolečko přeložíme napůl a zalepíme. Okraje stlačíme k sobě. Při zalepení si můžeme lehce navlhčit prsty, aby se pak při vaření pirohy nerozlepily.
Připravené pirohy dáme vařit do vroucí vody. Vaříme je asi 10 minut. Pirohy jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Během vaření si nakrájíme slaninu na kostičky a pomalu vyškvaříme.
Pirohy podáváme sypané restovanou slaninou. Pije se "zincica", ale můžeme popíjet i acidofilním mlékem.