Buchty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
5 lžic máslo
2 ks žloutek
0 l mléko
2 lžíce cukr krupice
1 lžíce citronová kůra
0 kg polohrubá mouka
1 špetka muškátový oříšek
1 ks vařené brambory ve slupce
2 dkg čerstvé droždí
2 lžíce mléko na kvásek
2 lžičky cukr krupice na kvásek
na potření
5 lžic máslo
2 lžíce mléko
náplň
náplň

Postup přípravy receptu

  1. Základem kvalitního kynutého těsta jsou potraviny zavčas vyndané z lednice, tedy pokojové teploty. Učiníme tak ideálně asi 1 - 2 hodiny před počátkem práce. Těsně před tím, než začneme dělat těsto, rozpustíme máslo, aby stihlo vychladnout.

  2. Mouku prosejeme, abychom měli krásně kypré a lehoučké těsto, a přidáme všechny sypké přísady (sůl, cukr, citronová kůra, muškátový oříšek a cukr). Doprostřed mouky uděláme dolík a v něm rozmícháme nadrobené droždí se 2 lžícemi vlažného mléka. Počkáme, až kvásek zdvojnásobí svůj objem a rozkvedláme v dolíku do droždí 2 žloutky a mléko. Přidáme najemno strouhaný brambor a 5 lžic rozpuštěného másla.

  3. Vše pak zaděláme do vláčného těsta. Zpracováváme tak dlouho, až se na těstě dělají puchýře a nechytá se vařečku a stěn mísy, ve které zaděláváme. Těsto necháme v teple vykynout. Ale pozor, nedáváme na tepelný zdroj jako například zapnuté topení, aby se nespařilo. Necháme kynout asi hodinu. Po hodině těsto dáme na vál, rozválíme na asi 0,5 - 1 cm, uděláme nožem či rádýlkem čtverečky asi 10x10 cm. Plníme libovolnou nádivkou.

  4. Vymažeme pekáč hodně omastkem a buchty tam jednu po druhé dáváme tak, aby se dotýkaly, ale nebyly na sebe nahuštěné. Potřeme zbytkem másla. Pak necháme 30 minut v pekáči dokynout. Mezitím dáme předehřát troubu na 190 - 200 °C. Poté buchty pečeme asi 30 minut, až nahoře mají růžovou a tvrdou kůrku. Po vyjmutí z trouby buchty zvenku potřeme mašlovačkou namočenou v mléce. Jen maličko, zamezíme tak příliš tvrdé kůrce.

  5. Po vzoru mé prababičky je možné použít na pečení místo pekáčku litinový buchťák, dá se ještě tu a tam ve vetešnictví či starožitnictví sehnat. Je to ideální nádoba na pečení buchet do rodin, kde mají rádi dobře opečené rohové buchty. Buchťák se skládá z obdélníkových chlívečků pro každou buchtu zvlášť, takže všechny buchty jsou pak rohové.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!