Budějická buchta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička kakao 1 ks žloutek 1 ks bílek 1 kostka droždí 40 g cukr krupice 4 lžíce ořechy 1 balíček vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka tuk na vymazání 1 kelímek smetana ke šlehání 200 ml vlažné mléko 100 g tuk na pečení 1 balíček skořicový cukr 2 ks tavený sýr (60g)
Postup Budějická buchta
Postup přípravy receptu
-
Ze lžíce mouky, droždí, cukru a 50ml mléka si připravíme kvásek
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek, přilijeme žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce, rozpuštěný tuk a přisypeme cukr. Vařečkou zaděláme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple 40 - 60 minut kynout
Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky velikosti formy (20cm). Jednu vložíme do vymazané formy a necháme ještě 15 minut kynout. Pak placku ve formě potřeme rozšlehaným (ne vymíchaným) bílkem a posypeme nakrájenými ořechy smíchanými se skořicovým cukrem
Budějickou buchtu vložíme do předehřáté trouby a na 175 °C dozlatova upečeme. Stejně postupujeme i s druhou plackou
Smetanu uvedeme do varu, necháme vychladnout a dotuha vyšleháme. Krémové sýry utřeme s kakaem i vanilkovým cukrem a zlehka přimícháme šlehačku
Vychladlé korpusy rozkrojíme a naplníme smetanovo-sýrovou náplní
Jednotlivé kousky budějické buchty před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a sekanými ořechy.