Burger bulky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
9 g sůl
3 ks vejce
115 g máslo
30 g cukr krupice
65 g hladká mouka
300 g hladká pšeničná mouka
120 g polohrubá pšeničná mouka
6-8 g instantní kvasnice na pečení
115 g vlažné plnotučné mléko
na potření
1 ks žloutek
na ozdobu
sezamová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Z ledničky vyndáme 115 g másla, aby pak mělo pokojovou teplotu. Ve velké míse smícháme dohromady 65 g hladké mouky a 6 - 8 g instantních kvasnic, přilijeme 115 g vlažného plnotučného mléka a zaděláme tak kvásek. Mícháme vařečkou, dokud není kvásek krásně rovnoměrně promísený. Kvásek zakryjeme utěrkou a dáme ho na půlhodiny do tepla.

  2. Po půlhodině by kvásek měl mít v sobě bublinky, pokud nemá, tak ještě necháme 15 minut. V době, kdy se nám dělá kvásek, dáme do druhé mísy 300 g hladké pšeničné mouky, 120 g polohrubé mouky, 30 g cukru krupice, 9 g soli a promícháme. Do kvásku rozklepneme 3 velká vejce o hmotnosti 40 g a znovu důkladně mícháme vařečkou, dokud není směs pěkně hladká.

  3. Nyní přimícháváme postupně sypké ingredience z druhé mísy. Ke konci jde míchání ztuha, ale nedejte se odradit a míchejte dál. Až se hmota spojí a bude jednolitá, necháme ji 5 minut odpočinout. Postupně zapracováváme ve čtyřech dávkách 115 g másla pokojové teploty. Těsto hněteme vařečkou. Je to piplačka a jde to pomalu, než se máslo spojí s těstem. A až se tak stane, mícháme ještě 10 minut, aby bylo těsto pěkně nadýchané.

  4. Potom těsto na burger bulky přendáme na pomoučněný vál a zpracováváme rukama, dokud není povrch hladký a těsto lehké, vláčné a nelepí. Těsto vložíme zpět do mísy vytřené olejem a zakryjeme utěrkou. Necháme vykynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.

  5. Na vále vykynuté těsto rozdělíme rovnoměrně na bochánky a znovu je rukou vypracujeme do kuličky. Do středu uděláme palcem důlek - jako bychom chtěli palec zabalit do těsta. Vzduchovou bublinu zaděláme a vytvarujeme kuličky, které naskládáme na papírem vyloženým plech, tak aby měly mezi sebou 5 cm mezeru. Burger bulky znovu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

  6. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. Žloutek pak rozšleháme vidličkou. Po 50 minutách kynutí potřeme bochánky žloutkem a posypeme sezamovým semínkem. Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 250 °C.

  7. Po deseti minutách vložíme plech a pečeme 15 minut, dokud nejsou bulky krásně zlaté. Hned po vytáhnutí z trouby překryjeme plech utěrkou a postříkáme ji vodou, aby byla utěrka hodně vlhká. Bulky pak budou vláčné ještě víc.

  8. Burger bulky po vychladnutí můžeme rozkrojit, předehřát na grilu a dále servírovat s masem a zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!