Bylinková vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžíce máslo
1 lžíce majoránka
1 lžička kmín
0.5 svazku pažitka
150-200 ml podmáslí
0.5 svazku petrželová nať
100 g ovesné vločky
0.5 balíčku sušené droždí
250 g celozrnná pšeničná mouka
na potření
2 ks žloutek
1 lžička kmín
1 lžíce anýz
1 lžička kardamom
podle potřeby
mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Část vloček (dvě třetiny) semeleme v mlýnku nebo v mixéru. Promícháme s podmáslím a necháme 2 hodiny bobtnat. Mezitím smícháme mouku s droždím a dáme do mísy. K vločkové kaši pak přidáme zbytek vloček, máslo, sůl, přebrané, omyté a drobně nakrájeně bylinky, majoránku, kmín a vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě 30 minut vykynout.

  2. Těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaném moukou vyválíme 3 prameny a upleteme vánočku, kterou položíme na pomaštěny plech a necháme ještě kynout a v předehřáté troubě na 220 °C pečeme asi tak 30 minut.

  3. Krátce před před pečením potřeme vánočku žloutkem rozředěným vodou, posypeme kardamonem, kmínem a anýzem.

  4. Upečenou vánočku vyndáme z trouby, necháme vychladnout a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!