Bylinková vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 lžíce máslo 1 lžíce majoránka 1 lžička kmín 0.5 svazku pažitka 150-200 ml podmáslí 0.5 svazku petrželová nať 100 g ovesné vločky 0.5 balíčku sušené droždí 250 g celozrnná pšeničná mouka na potření 2 ks žloutek 1 lžička kmín 1 lžíce anýz 1 lžička kardamom podle potřeby mořská sůl
Postup Bylinková vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
Část vloček (dvě třetiny) semeleme v mlýnku nebo v mixéru. Promícháme s podmáslím a necháme 2 hodiny bobtnat. Mezitím smícháme mouku s droždím a dáme do mísy. K vločkové kaši pak přidáme zbytek vloček, máslo, sůl, přebrané, omyté a drobně nakrájeně bylinky, majoránku, kmín a vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě 30 minut vykynout.
Těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaném moukou vyválíme 3 prameny a upleteme vánočku, kterou položíme na pomaštěny plech a necháme ještě kynout a v předehřáté troubě na 220 °C pečeme asi tak 30 minut.
Krátce před před pečením potřeme vánočku žloutkem rozředěným vodou, posypeme kardamonem, kmínem a anýzem.
Upečenou vánočku vyndáme z trouby, necháme vychladnout a můžeme podávat.