Čalamáda z červené řepy recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 500 ml olej 1 kg paprika 500 ml ocet 1 kg cibule 1 - 2 lžičky fenykl 240 g cukr krupice 1 kg bílé zelí 2 kg červená řepa 1 balíček deko 1 lžíce ocet na uvaření
Postup Čalamáda z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou červenou řepu uvaříme s trochou octa do poloměkka. Pak ji oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem na kostičky nebo širší proužky. Zelí a papriku nakrájíme na nudličky a cibuli nadrobno
Zeleninu střídavě plníme do umytých skleniček. První vrsta paprika, na ní zelí, červená řepa a nahoru cibuli
Smícháním octa, oleje, fenyklu, cukru a deka si připravíme nálev. Dobře ho promícháme a zalijeme všechny sklenice se zeleninou. Pokud nálev nevystačí, doplníme vodou nebo použijeme přecezenou vodu, ve které jsme vařili řepu - v tom případě bude čalamáda mít tmavě červenou barvu. Sklenice uzavřeme
Čalamádu z červené řepy sterilujeme na 90°C asi 20 minut.