Lívanečky z kyselé smetany s ovocem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 2 lžíce solamyl 500 ml voda 2 lžíce cukr krupice 40 g cukr moučka 500 ml ovoce 50 g hladká mouka 1 špetka kypřící prášek 500 ml bílý jogurt 250 ml kyselá smetana citron (pomeranč)
Postup Lívanečky z kyselé smetany s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh
Ve smetaně rozkvedláme žloutky s cukrem, solí a hladkou moukou. Šlehat můžeme ručním šlehačem, aby nezůstaly žmolky. Přidáme tuhý sníh z bílků, špetku kypřícího prášku a lehce promícháme
Na vymaštěné rozehřáté pánvi (nebo lívanečníku) pečeme malé lívanečky po obou stranách
Ovocnou omáčku můžeme připravit z ovoce čerstvého, kompotového, nebo zmrazeného. Ovoce zalijeme polovinou vody, přidáme 2 lžíce cukru a přivedeme k varu. Ve druhé polovině studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme k ovoci a ještě chvíli povaříme do zhoustnutí omáčky. Omáčku lze použít na lívanečky teplou, ale i vychladlou
Lívanečky z kyselé smetany rozdělíme na talíře, přelijeme bílým jogurtem a přelijeme ovocnou omáčkou. Zdobíme plátkem citronu nebo pomeranče.