Celerová polévka s morkovými knedlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 400 g celer 1200-140 ml voda 1 ks mrkev 1 ks petržel 4 kuličky jalovec 2 lístky bobkový list těstíčko 1 lžička olej sůl 1 ks vejce 0.5 svazečku petrželka 60 g veka mletý bílý pepř strouhaný muškátový oříšek 2 ks morková kost podle potřeby sůl mletý pepř na ozdobu 4 snítky petrželka
Postup Celerová polévka s morkovými knedlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme koření i bujon a uvedeme do varu.
Z kostí vybereme ostrým nožem morek (asi 50 g). Z čerstvé veky odkrojíme kůrku, petrželku propláchneme a stáhneme ze stonku. Morek, střídku veky a petrželku rozšleháme (elektrickými metlami) na pyré. Pak vmícháme vejce a těstíčko ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Navlhčenýma rukama utvoříme malé kuličky, které klademe na talířek mírně vytřený olejem.
Celer oloupeme a nakrájíme na proužky. Vývar z kostky přecedíme, přidáme celer a znovu uvedeme do varu. Vaříme při mírné teplotě asi 10 - 12 minut. Pak do polévky vložíme knedlíčky a necháme je 5 minut prohřát. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Celerovou polévku s morkovými knedlíčky podáváme zdobenou snítkou petrželky.