Celkem obyčejné langoše recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

česnek
2 lžičky sůl
sůl
250 ml voda
1 lžička cukr krystal
3 lžíce slunečnicový olej
15 g čerstvé droždí
200 ml slunečnicový olej na smažení
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykyne - cca 15 minut, přilijeme slunečnicový olej. Těsto se stane lehčím a nadýchanějším

  2. Důkladně zpracujeme rukama na poloměkké, hladké, pružné a nelepivé těsto. Zpracováváme, až se na těstě začnou tvořit malé bubliny. Těsto necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou vykynout na dvojnásobný objem - asi 45 minut. Potom těsto v míse ještě jednou propracujeme a vyvalíme z něho válec, který přeneseme na jemně pomoučněnou desku

  3. Válec pokrájíme na stejné díly, z tohoto množství vyjde cca 6 kusů langošů. Pokud děláme menší langoše, tak je to více kusů. Nejprve válec rozkrojíme na polovinu a každou polovinu na stejný počet dílů. Každý jednotlivý díl ještě propracujeme a vytvoříme z nich bochníčky, které dáme na desku a necháme ještě kynout - cca 15 až 20 minut

  4. Vykynuté bochníčky stlačíme na plocho dlaní a vytáhneme oběma rukama od středu ke krajům kolem dokola, asi na velikost pánve, ve které langoše smažíme. Nevytahujeme langoše velmi do tenka, aby se neproděravěly a okraje necháváme silnější. Pokud by langoše byly velmi tenké, tak se nenafouknou, budou tvrdé, mohou se lámat a lehce se spálit

  5. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, až se z něho téměř dýmá, poté vložíme langoš a smažíme ho z jedné strany a dále z druhé strany. Langoše smažíme jen do růžova, ne do tmavé barvy, neboť potom jsou vysušené a tvrdé. Takto smažené langoše jsou velmi lehoučké, pěkné nafouknuté a uvnitř jsou duté. Pokud by olej nebyl dost rozpálený, langoš by ho nasákl a byl by těžký

  6. Smažený langoš položíme na talíř připravený hned vedle pánve a jemně osolíme, ale jen z jedné strany a ihned smažíme další langoš. Povrch hotových langošů poklademe plátky česneku

  7. Celkem obyčejné langoše podáváme jako přílohu k polévkám na kyselo a k jiným k sytějším polévkám. Pokud je podáváme samostatně, připravíme k nim horký citronový čaj, tedy podáváme jako samostatné jídlo na večeři. Kdo chce, může povrch langošů místo plátků česneku, potřít kašičkou připravenou z vody, soli a prolisovaného česneku

  8. Staré tradiční klasické langoše maďarské kuchyně obsahují jen mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a málo tuku. Nemají v receptu žádné vejce, brambory, mléko či jiné ingredience. Povrch se potírá jen česnekem, žádná smetana, sýr či cokoliv jiné se nedává

  9. U tradičních langošů jde o jednoduché kynuté chlebové těsto. Tyto langoše se mohou péct jako rychlý oběd v den pečení chleba v peci. Původně to bylo jídlo chudých, na rozdíl od mnohých dnešních bohatších variant.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!