Zapékaná zelenina se sýrem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl máslo 1 ks pórek oregano 2 listy bobkový list 12 - 15 ks malé nové brambory mletý barevný pepř 1 špetka celý kmín 5 - 7 kuliček celý barevný pepř 150 g strouhaný ementál 1 ks střední cuketa 1/2 - 3/4 sklenky rajčatový protlak se zeleninou
Postup Zapékaná zelenina se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Menší brambory důkladně omyjeme a odrhneme kartáčkem. Brambory necháme ve slupce a vhodíme je do hrnce. Přidáme bobkový list, pár kuliček pepře a sůl. Zalijeme vroucí vodou a dáme vařit doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu a necháme trochu vychladnout
Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Cuketu oloupeme a najemno nastrouháme
Máslo rozpálíme v hluboké pánvi a nejprve osmahneme pórek. Přidáme cuketu a necháme trochu odpařit vodu. Osolíme, opepříme, zalijeme rajčatovou omáčkou a necháme probublat. Nakonec vmícháme oregano. Podle chuti lze do zeleninové směsi přidat i jiné čerstvé bylinky nebo prolisovaný česnek, případně na kostičky nakrájenou a osmahnutou cibulku
Brambory dáme do máslem vymazaného pekáčku a zalijeme zeleninovou směsí. Bohatě posypeme strouhaným ementálem
Zeleninu se sýrem dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C zhruba na 15 - 20 minut, dokud sýr nevytvoří krustičku
Zapékanou zeleninu se sýrem servírujeme ihned po přípravě.