Zapékaná zelenina s balkánským sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
6 ks vejce
1 lžíce oregano
2 lžíce olivový olej
1 ks velká cibule
1 dl smetana ke šlehání
250 g balkánský sýr
mletý barevný pepř
1 kostka zeleninový bujon
5 ks střední brambory
1 ks menší květák

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Květák rozdělíme na malé růžičky, tvrdý košťál odstraníme. Obojí společně vaříme ve vodě ochucené bujonem zhruba 15 minut. Potom scedíme

  2. Cibuli a česnek oloupeme, obojí nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme do zesklovatění. Pak vsypeme česnek a už jen krátce prohřejeme

  3. Uvařený květák s brambory vsypeme do zapékací misky, okořeníme oreganem nebo jinou oblíbenou bylinkou, zalijeme smetanou a pokryjeme vrstvou cibule s česnekem (i s olejem). Můžeme trošku posolit. Na celou směs rozklepneme vejce. Předem je nerozšleháváme. Jen rovnoměrně rozklepneme a žloutek roztáhneme vidličkou. Můžeme znovu posypat kořením a pak už jen posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem

  4. Zeleninu s balkánským sýrem zapékáme zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C

  5. Zapékaná zelenina se sýrem je dobrá se sterilovanou okurkou. Pro ty, co si nehlídají linii, můžeme zakápnout majonézou nebo tatarskou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!