Čertíkovy kořeněné perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 60 g máslo 1 lžíce kakao 1 - 2 ks žloutek 1 ks bílek 8 ks hřebíček 1/4 lžičky zázvor 250 g cukr moučka 150 g cukr moučka 1 ks badyán 1/4 lžičky anýz 5 kuliček nové koření 1 lžička mletá skořice 650 g hladká mouka vlažná voda 1 lžička jedlá soda 1 ks skořicový cukr potravinářské barvivo 3 ks vejce (L) 3 lžíce včelí med
Postup Čertíkovy kořeněné perníčky
Postup přípravy receptu
-
Veškeré koření najemno utlučeme v hmoždíři a spolu s kakaem a sodou promícháme s moukou. Máslo necháme při pokojové teplotě "povolit". Cukr smícháme se skořicovým cukrem
Na vál vysypeme mouku, na ni cukr a v sypké hmotě uděláme důlek. Do důlku vyklepneme vajíčka, pokud máme malá, dáme 4 vejce. Přidáme rozměklé máslo a vlažný tekutý med. Čistýma rukama veškeré ingredience zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Těsto uložíme v mikrotenovém sáčku do chladničky, kde ho necháme přes noc "rozvonět"
Těsto po částech rozválíme na lehce pomoučněném vále na plát asi 4 mm silný a formičkami vypichujeme rozličné vánoční tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem
Čertíkovy kořeněné perníčky pečeme v předehřáté troubě na 165 °C do zezlátnutí. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou, aby se krásně leskly. Teplé perníčky sundáme z plechu a necháme nejlépe do druhého dne odležet
Připravíme si bílkovou polevu a perníčky ozdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dobře zaschnout. Čertíkovy kořeněné perníčky skladujeme v suchu, chladnu a temnu.