České buchty s povidly recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 100 g máslo 2 ks žloutek 100 g cukr krupice 500 g polohrubá mouka 2,5 dl vlažné mléko rozpuštěné máslo 30 g čerstvé droždí marmeláda nebo povidla
Postup České buchty s povidly
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném a oslazeném mléce necháme vzejít kvasnice. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem a žloutky. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Asi po 30 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Doba kynutí je 2 - 4 hodiny
Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a rozválíme nebo rukama roztáhneme na plát, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Do středu každého čtverce (asi 5x5 cm) dáme vrchovatou lžičku povidel, spojíme a zakulatíme. Buchtu jednu vedle druhé klademe do máslem vymazaného pekáčku, před přikládáním další buchty vždy okraj potřeme tak, aby se nám po upečení od sebe oddělily. Naplníme celý pekáček a ještě je na povrchu přetřeme máslem
České buchty s povidly pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 °C a pečeme, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V pekáčku necháme buchty téměř vychladnout, před podáváním je posypeme moučkovým cukrem
Recept je asi na 25 kousků českých buchet s povidly. Náplň můžeme samozřejmě vystřídat třeba za makovou, ořechovou, tvarohovou nebo jablečnou.