Chutný pivní chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

olej
10 g sůl
20 g droždí
350 g hladká mouka
5 g drcený kmín
290 ml tmavé pivo
150 g tmavá chlebová žitná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do piva, pořádně promícháme, do směsi prosejeme obě mouky promíchané se solí a přidáme i kmín. Hněteme, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidáme trochu hladké mouky. Počítejme ale s tím, že během kynutí těsto ještě vyzraje a bude zpracovatelné lépe

  2. Těsto necháme hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujeme a vložíme do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Chléb necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2? 3 hodiny)

  3. Troubu rozehřejeme na 220 °C, dospod položíme kastrůlek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopíme na rozpálený plech a pečeme, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě

  4. Chutný pivní chléb po vychladnutí nakrájíme a podle chuti podáváme k různým příležitostem. Úžasně bude chutnat například s kvalitním máslem a pažitkou

  5. Zdroj: Eklasa.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!