Chutný pivní chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- olej 10 g sůl 20 g droždí 350 g hladká mouka 5 g drcený kmín 290 ml tmavé pivo 150 g tmavá chlebová žitná mouka
Postup Chutný pivní chléb
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do piva, pořádně promícháme, do směsi prosejeme obě mouky promíchané se solí a přidáme i kmín. Hněteme, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidáme trochu hladké mouky. Počítejme ale s tím, že během kynutí těsto ještě vyzraje a bude zpracovatelné lépe
Těsto necháme hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujeme a vložíme do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Chléb necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2? 3 hodiny)
Troubu rozehřejeme na 220 °C, dospod položíme kastrůlek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopíme na rozpálený plech a pečeme, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě
Chutný pivní chléb po vychladnutí nakrájíme a podle chuti podáváme k různým příležitostem. Úžasně bude chutnat například s kvalitním máslem a pažitkou
Zdroj: Eklasa.cz