Rychlé pletýnky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks žloutek 100 ml mléko 200 ml voda 1 ks bílek 1 lžička cukr krystal 100 ml slunečnicový olej 1 lžíce sušené mléko hrubozrnná sůl celý kmín 42 g čerstvé droždí sezamová semínka celý mák 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Rychlé pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku promíchanou se solí a sušeným mlékem. Do vyhloubené jamky uprostřed rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme 100 ml vlažného mléka, posypeme lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek
Když kvásek vykyne - asi za 10 minut, přilijeme 200 ml vlažné vody, 100 ml oleje, přidáme vaječný žloutek a vymícháme háky robota nebo ručně hladké, pružné, nelepivé a měkké těsto, podle potřeby přidáme trochu vlažné vody nebo mouky
Těsto ihned vyklopíme na nepomoučněnou desku a vytvarujeme zlehka válec, který pokrájíme na 6 stejných částí. Každou část rozdělíme na 3 stejné dílky a rozválíme rukama na stejně dlouhé válečky, které spleteme do tvaru pletýnky
Pletýnky přeložíme na plech s teflonovou fólií a ihned potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme posypat hrubou solí, celým kmínem, mákem, sezamovým semínky nebo ponecháme hladké
Bez dalšího kynutí vložíme pletýnky péct do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 12 minut do pěkně zlato-žluté barvy. Pletýnky v troubě během pečení krásně nakynou. Upečené pletýnky vybereme a necháme na mřížce vychladnout
Rychlé pletýnky servírujeme ke gulášům, sytým polévkám nebo natřeme čerstvým máslem a různě plníme pomazánkami, šunkou, salámem, jinými uzeninami, salátem, plátky masa, pečeným drůbežím masem, paštikami, různou zeleninou, vejci a jinými podle chuti
Tyto pletýnky jsou velmi jemné, krásně nadýchané, lehoučké a vláčné i druhý den. Pletýnky jsou vhodné jako pohoštění, jako příloha i se sebou na výlety či do práce. Jsou vynikajícím domácím pečivem, které je rychle hotové a vždy čerstvé, ty z obchodu se jim nikdy nevyrovnají.