Citronová marmeláda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 dl voda
11 ks citron
podle chuti
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si uděláme citronový základ. Omyjeme a rozkrájíme si citron po délce. Položíme na prkýnko dužinou dolů a nakrájíme na tenké plátky. Zbavíme se konců citronu a peciček. Citron vložíme do misky s vodou a přikrytý pokličkou necháme stát 12 - 20 hodin při pokojové teplotě.

  2. Po odstátí obsah misky přendáme do hrnce a vaříme nepřikryté asi 15 minut, dokud kůra citronů nezměkne, je průhledná, ale dužina se nerozpadá. Vychladlý základ z citronů uložíme do lednice zchladnout.

  3. Vychladlý citronový základ vložíme do dvoulitrového hrnce. Pomalu vmíchame po malých dávkách cukr a rychle uvedeme do varu. Vaříme asi 12 - 15 minut, až šťáva zhoustne. Poté dáme bokem a mícháme 2 - 3 minuty, aby směs ochladla a kůra citronů nevyplavala na povrch.

  4. Hotové přendáme do horké sklenice, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do lednice. Po týdnu až dvou se chuť zjemní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!