Citronové řezy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 ks vejce 125 g máslo 3 lžičky solamyl 250 ml mléko citron 150 g cukr moučka 50 g cukr moučka 100 g cukr moučka 3 lžíce polohrubá mouka 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce vroucí voda 2 lžíce vanilkový pudink čerstvá máta máslo na vymazání polohrubá mouka na vysypání citrusová marmeláda
Postup Citronové řezy
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme korpus. Žloutky utřeme s polovinou cukru a citronovou šťávou do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vmícháme druhou polovinu moučkového cukru, mouku, solamyl a nakonec vše spojíme se žloutkovou pěnou. Těsto rozprostřeme do obdélníkového pekáčku, který předem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí
Připravíme si krém. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustou kaši, kterou necháme zcela vychladnout. V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme uvařený hustý pudink a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladký krém
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a obě poloviny potřeme marmeládou z citrusů, nejlépe chutná s pomerančovou. Na jednu polovinu potřeného korpusu navršíme krém a přikryjeme druhou půlkou. Z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody umícháme citronovou polevu, kterou nalijeme na naplněný korpus, ozdobíme kousky citronu a lístky máty a necháme v chladu ztuhnout
Vychladlý citronový moučník nakrájíme na řezy a podáváme ke kávě nebo čaji.