Citronové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 200 g máslo 1 ks citron 200 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka 0 balíčků kypřící prášek do pečiva krém 500 ml mléko 40 g cukr krupice 1 balíček vanilkový pudinkový prášek poleva 2 lžíce voda 200 g cukr moučka 3-4 lžíce citronová šťáva na potření 500 ml smetana ke šlehání na ozdobu 30 ks máslové sušenky želatinoví medvídci
Postup Citronové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Na třené těsto vyšleháme máslo dohladka pomocí šlehače při nejvyšší rychlosti. Postupně přidáváme cukr moučka a vanilkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní krém. Potom postupně zašleháme vejce - každé vejce cca půl minuty.
Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a při střední rychlosti vmícháme střídavě s citronovou šťávou po částech do máslového krému. Použijeme pouze takové množství citronové šťávy, aby připravené těsto ztěžka odkapávalo ze lžíce.
Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pečící plech (38 x 28 cm). Plech s těstem vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C.
Krém si připravíme z pudinkového prášku, cukru a mléka podle návodu na obalu pudinku. Upečený koláč potřeme pudinkovým krémem a necháme dobře vychladnout. Šlehačku ušleháme do tuha, natřeme ji na ztuhlý pudink a poklademe máslovými sušenkami.
Na polevu rozmícháme cukr moučka, vodu a citronovou šťávu a máslové
sušenky potřeme polevou. Citronové řezy necháme minimálně 5 hodin uležet a nakonec dozdobíme podle fantazie želatinovými medvídky.
Citronové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou podáváme k různým příležitostem jako lahodný moučník s šálkem kávy nebo čaje.