Čokoládový dort s cappuccinem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 175 g máslo 125 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 125 g hladká mouka 200 g hořká čokoláda 1 lžička kypřící prášek 2 lžíce instantní cappuccino v prášku náplň 200 g čokoláda 150 ml horká voda 1 lžíce instantní cappuccino v prášku poleva 2 ks čokoláda 200 ml smetana ke šlehání na potření 500 g lučina 70 g cukr moučka 250 g měkký tvaroh
Postup Čokoládový dort s cappuccinem recept
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu těsta rozpustíme za občasného míchání ve vodní lázni máslo a nalámanou čokoládu. Poté hmotu odstavíme. Vejce, cukr, vanilkový cukr šleháme asi 3 minuty do pěny.
Mouku, kypřící prášek a vrchovaté lžíce cappuccina za stálého míchání zapracujeme do vaječné pěny. Nakonec zlehka vmícháme čokoládové máslo.
Čokoládové těsto vlijeme do formy o průměru 26 cm. Používám teflonovou, takže jen na dno položím pečící papír. U jiných forem doporučuji i vymazat a vysypat polohrubou moukou. Pečeme: elektrická trouba 180 °C (předehřátá) nebo horkovzdušná trouba 160 °C (nepředehřátá). Pečeme asi 30 - 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Pak jej podélně rozřízneme.
Náplň vytvoříme smícháním ingrediencí a jejich rozpuštěním na mírném ohni. Poté ve studené vodní lázni zchladíme na konzistenci pasty a natřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme vrchním dílem a necháme v lednici asi 60 minut tuhnout.
Suroviny na potření smícháme dohladka. Místo lučiny můžeme použít třeba mascarpone. Čokoládový dort potřeme silnou vrstvou krému a opět dáme do chladna. Osobně krém dělám i z menší dávky, zhruba 2/3. Na polevu zahřejeme smetanu a odstavíme, čokoládu rozpustíme ve smetaně, necháme vychladnout a od středu poléváme dort. I polevy dělám méně, asi polovinu. Dort necháme pořádně vychladit a ztuhnout.
Čokoládový dort s cappuccinem nejlépe chutná, když jej necháme před podáváním uležet přes noc. U nás se to tedy ještě nestalo.