Čokoládový dort s cappuccinem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 ks vejce
175 g máslo
125 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
125 g hladká mouka
200 g hořká čokoláda
1 lžička kypřící prášek
2 lžíce instantní cappuccino v prášku
náplň
200 g čokoláda
150 ml horká voda
1 lžíce instantní cappuccino v prášku
poleva
2 ks čokoláda
200 ml smetana ke šlehání
na potření
500 g lučina
70 g cukr moučka
250 g měkký tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu těsta rozpustíme za občasného míchání ve vodní lázni máslo a nalámanou čokoládu. Poté hmotu odstavíme. Vejce, cukr, vanilkový cukr šleháme asi 3 minuty do pěny.

  2. Mouku, kypřící prášek a vrchovaté lžíce cappuccina za stálého míchání zapracujeme do vaječné pěny. Nakonec zlehka vmícháme čokoládové máslo.

  3. Čokoládové těsto vlijeme do formy o průměru 26 cm. Používám teflonovou, takže jen na dno položím pečící papír. U jiných forem doporučuji i vymazat a vysypat polohrubou moukou. Pečeme: elektrická trouba 180 °C (předehřátá) nebo horkovzdušná trouba 160 °C (nepředehřátá). Pečeme asi 30 - 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Pak jej podélně rozřízneme.

  4. Náplň vytvoříme smícháním ingrediencí a jejich rozpuštěním na mírném ohni. Poté ve studené vodní lázni zchladíme na konzistenci pasty a natřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme vrchním dílem a necháme v lednici asi 60 minut tuhnout.

  5. Suroviny na potření smícháme dohladka. Místo lučiny můžeme použít třeba mascarpone. Čokoládový dort potřeme silnou vrstvou krému a opět dáme do chladna. Osobně krém dělám i z menší dávky, zhruba 2/3. Na polevu zahřejeme smetanu a odstavíme, čokoládu rozpustíme ve smetaně, necháme vychladnout a od středu poléváme dort. I polevy dělám méně, asi polovinu. Dort necháme pořádně vychladit a ztuhnout.

  6. Čokoládový dort s cappuccinem nejlépe chutná, když jej necháme před podáváním uležet přes noc. U nás se to tedy ještě nestalo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!