Čufty z Dalmácie recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 ks vejce 5 lžic strouhanka 1 svazeček petrželka 600 g brambory 1 lžička majoránka 1 ks cibule 1 lžička rozmarýn 1 lžička bazalka 4 ks kapie 1 lžička mateřídouška 1 lžička oregano 5 lžic rajčatová šťáva 500 ml slepičí vývar 1 lístky mletá sladká paprika 2 lžíce vepřové sádlo 1 lžička čerstvě mletý černý pepř 600 g mleté maso mix 100 g masitá uzená slanina 1 lžička vres vepřové sádlo na vymazání
Postup Čufty z Dalmácie
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, na jemno posekanou petrželovou nať, bylinky, mletou sladkou papriku, dobře promícháme a zahustíme na tvárnou směs strouhankou. Směs necháme odpočinout, aby se dobře propojily všechny chutě
Zatím pokrájíme na hrubší proužky domácí uzenou slaninu, očištěné brambory pokrájíme na kolečka o tloušťce 3 až 5 mm, čerstvou kapii zbavíme jádřince, semínek a žilek, omyjeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 1,5 cm
Připravíme základ pro naší rajčatovou omáčku tak, že smícháme 5 lžic domácí rajčatové šťávy s 500 ml horkého domácího slepičího vývaru. Z masové směsi tvarujeme vlhkými rukama malé kuličky velikosti jako pingpongové míčky, které mezi dlaněmi zlehka zploštíme
Zapékací mísu jemně vymastíme domácím sádlem a suroviny ukládáme na stojato za sebou v následujícím pořadí: brambor, čuftu, brambor, kapii, brambor, čuftu a pokračujeme, dokud nespotřebujeme připravené suroviny. Na vrch poklademe proužky uzené slaniny a přilijeme naši připravenou rajčatovou omáčkou
Zapékací mísu přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme při stejné teplotě asi 20 minut odkryté
Čufty z Dalmácie vybereme, postavíme horké na podložku na stůl a každý si svojí porci naservíruje na talíř sám. Jde o velmi chutné, šťavnaté a voňavé kořeněné jídlo, které se upeče v jedné nádobě.